lodyz borówki amerykańskiej
Dzieci / Rodzina

Wpływ borówki amerykańskiej na nasz wzrok

Borówka amerykańska – a tak naprawdę borówka wysoka – to jeden z tych owoców, które zachwycają, nie tylko wartościami odżywczymi, ale także smakiem. Chociaż sezon na nią przypada na lato, obecnie spotykana jest w sklepach przez cały rok. Doskonała w formie dodatku do jogurtu naturalnego, smoothie albo po prostu zdrowej przekąski. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że borówka jest owocem, który ma bardzo konkretny i dobroczynny wpływ na nasz zmysł wzroku.

Borówka amerykańska – co warto o niej wiedzieć?

Borówka wysoka, zyskała powszechnie miano amerykańskiej ze względu na to, że pierwotnie wywodzi się z terenów Ameryki Północnej. Obecnie jednak poza Stanami Zjednoczonymi i Kanadą można spotkać ją także w innych miejscach świata. Hodowana jest w we Włoszech, Francji, Rumunii, na Litwie, a także oczywiście w Polsce. Podczas dojrzewania owoce przechodzą od koloru zielonego przez czerwony, aż do charakterystycznego niebiesko-fioletowego, który jest sygnałem na to, że owoc jest gotowy do zerwania.

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Owoc borówki amerykańskiej posiada bardzo wiele składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Są one nie tylko pyszne, ale także działają dobroczynnie na wiele elementów naszego organizmu. Wprowadzenie borówek do naszej codziennej diety skutkuje takimi korzyściami jak, chociażby:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory hormonozależne,
  • zmniejszenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu,
  • szybsze spalanie tkanki tłuszczowej,
  • obniżenie ciśnienia.

Borówki są niskokaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, czyli są idealnym pożywieniem dla osób na diecie oraz diabetyków. Znajdziemy w nich także takie składniki odżywcze jak magnez, fosfor, potas, cynk, miedź oraz witaminy C i A.

Wpływ borówki amerykańskiej na nasz wzrok

Jedną z najciekawszych cech borówki amerykańskiej jest jej dobroczynny wpływ na ludzki narząd wzroku. Naukowcy już od dawna potwierdzają, że regularne spożywanie tego owocu może poprawić naszą zdolność widzenia. Właśnie dlatego borówki polecane są kierowcom oraz osobom cierpiącym na różnego rodzaju zaburzenia widzenia i choroby oczu. Dobrze sprawdzą się także w jadłospisie osób, które spędzają dużą część życia przed monitorem komputera.

Dlaczego akurat wzrok jest tym zmysłem, który świetnie reaguje na obecność borówek w diecie?

oko
Źródło: Pixabay.com

Wynika to z faktu, że owoce te zawierają pewne szczególne organiczne związki chemiczne – tak zwane antocyjany oraz dużą ilość witaminy A. Wpływają one bardzo korzystnie na naszą zdolność ostrzejszego widzenia po zapadnięciu zmroku. Mają także doskonały wpływ na mikrokrążenie w gałce ocznej oraz poziom ukrwienia w obrębie tęczówki. Dodatkową zaletą jest także stosunkowo duża obecność w borówkach amerykańskich witaminy E, która znacząco wspiera profilaktykę zaćmy oraz wspomaganie jej leczenia. Pomaga także w przypadkach zwyrodnienia plamki żółtej.

Doskonały wpływ borówki amerykańskiej na rozmaite aspekty naszego widzenia sprawia, że owoc ten powinien znaleźć się w codziennej diecie nie tylko dorosłych, ale także dzieci. Latem korzystajmy z ich szerokiej obecności, a zimą postaramy się raz na jakiś czas zaszaleć i zjeść je w formie przekąski jako alternatywę dla słodyczy lub chipsów.

Borówka amerykańska – przepisy kulinarne

A jak wykorzystać borówkę w kuchni? Istnieje wiele przepisów, które zawierają w sobie ten pyszny owoc. Borówka amerykańska doskonale smakuje jako dodatek do mlecznego koktajlu. Warto także wypróbować ją jako składnik ciast – świetnie sprawdzi się jako element tarty lub zdrowy dodatek do muffinek. W towarzystwie jogurtu naturalnego lub granoli będzie idealna na śniadanie.

Warto jednak pamiętać o tym, że borówki smakują najlepiej jedzone w formie zdrowej przekąski. Możemy zapakować je sobie do pracy lub po prostu zjeść między posiłkami w domu. Niska kaloryczność oraz indeks glikemiczny, który wynosi jedynie 55 sprawiają, że owoce te są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także nie przyczyniają się do wzrostu wagi i dodatkowych kilogramów.
Więcej o wykorzystaniu borówki w kuchni możecie przeczytać na http://erazdrowia.pl/borowki-amerykanskie-w-kuchni.

Author

redakcja@birdcode.pl

Comments

Marcel
24 stycznia 2020 at 10:14

Ja to taki smakosz trochę jestem i uwielbiam czekoladowe babeczki z borówkami, które przynajmniej raz w miesiącu robi dla mnie żona 🙂 coś wspaniałego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close